Achterhoeks Openluchtmuseum (Erve Kots)

Achterhoeks Openluchtmuseum (Erve Kots)

Rosmolen Erve Kots

Unieke verschijning

De Rosmolen Erve Kots is een unieke verschijning in het openluchtmuseum Erve Kots in Lievelde. In eerste instantie werd deze molen gebruikt als korenmolen en bevond zich op de boerderij van S.J.J. Geesink te Lievelde. Echter, later verscheen er een volledig intacte oliemolen in de schuur van G.J.J. Geesink te Lievelde.

Het drijfwerk van deze oliemolen werd verworven door de voormalige eigenaar, G.J. Weenink van Erve Kots, toen de schuur omgebouwd zou worden tot veestal. In 1963 werd het drijfwerk met veel zorg naar zijn nieuwe bestemming vervoerd. Het gebouw voor de oliemolen zelf, prachtig uitgevoerd in vakwerk met bakstenen, was pas in 1968 voltooid en het drijfwerk kwam gereed in 1972.

Rosmolen Erve Kots (01)

Voor het paard is er een stal in de molen

Deze molen beschikt over een doodbed met kanttsenen en een slagblok met één laad. Daarnaast zijn er ook een slaghei en een loshei aanwezig. Echter heeft deze molen geen stamper. Verder is er een vuister voor het verwarmen van het meel en een kaak voor het stropen van de koeken. Voor het paard is er een stal in de molen.

Oliemolens.nl - Achterhoeks Openluchtmuseum (Erve Kots) - Kantstenen

Oliemolens.nl Achterhoeks Openluchtmuseum (Erve Kots) - Heien

Onderdeel van het museum

Tegenwoordig is De Rosmolen Erve Kots te bewonderen als onderdeel van het museum. Op diverse Ambachtsdagen gedurende het jaar is de Rosoliemolen in werking.

Meer informatie is te vinden via:

Oliemolens.nl - Achterhoeks Openluchtmuseum (Erve Kots) - Slagbank

Informatie

Adres
Eimersweg 4
7137HG Lievelde

Website
Achterhoeks Openluchtmuseum (Erve Kots)

Molendatabase
Bekijk HIER de details van deze molen.