De Bonte Hen

De Bonte Hen

Oliemolen De Bonte Hen werd waarschijnlijk in 1693 gebouwd op de plek waar eerder een houtzaagmolen had gestaan met de naam ’t Hentje. Op die plek aan de Kalverringdijk op de Zaanse Schans staat de molen nog steeds.

Oliemolens.nl - De Bonte Hen - Zaandam

Van olie naar cacao

Sinds 1846 was de Bonte Hen in bezit van de firma T. Crok uit Koog aan de Zaan. Tot 1912 gebruikte de firma de molen als proefmolen om vast te kunnen stellen hoeveel olie een bepaalde partij zaad bevatte. Bij voldoende opbrengst werd de partij gekocht en in de stoomolieslagerij de Engel volledig verwerkt. Na 1912 verhuurde men de molen en werd er vooral cacaoboter geslagen.

Oliemolens.nl - De Bonte Hen - Zaandam

In 1924 kwam er een dieselmotor in de molen en vanaf 1927 vielen de wieken voorgoed stil. De inmiddels vervallen molen werd in 1935 gesloopt. De schuur en onderbouw bleven staan en deden dienst als pakhuis. In 1973 werden de vervallen molenschuur en onderbouw gekocht door De Zaansche Molen. Daarna werd de Bonte Hen volledig herbouwd en gerestaureerd. In 1979 volgde de officiële ingebruikname.

Oliemolens.nl - De Bonte Hen - Zaandam

Op dit moment is deze molen bijna dagelijks open (in de winter iets minder) en is Jippe Kreuning de hoofdmolenaar. Hij heeft op de zolder van de schuur ook zijn zeilenmakerij. Een mooi ambacht.

Adres
Kalverringdijk 39
1509 BT Zaandam

Website
De Zaansche Molen – De Bonte Hen

Beeldbank
Bekijk HIER de beeldbank van De Zaansche Molen

Molendatabase
Bekijk HIER de details van deze molen.