De Windlust

Oliemolens.nl - Windlust - Nederweert

De Windlust

De windmolen werd in 1872 gesticht door Jacobus Bruekers te Nederweert, waarna de molen achtereenvolgens in handen kwam van Martinus Bruekers vanaf ongeveer 1880. Dat deze molen er nog, of beter gezegd, weer staat, is eigenlijk een wonder. Op 5 oktober 1944 werd de molen vrijwel verwoest, nadat deze door een Duitse stoottroep in brand was gestoken. De restanten van het binnenwerk werden in 1947 verwijderd. Wat overbleef was een uitgebrande en beschadigde romp.

Niets leek er nog met dit ontluisterde molenrestant te gebeuren, tot het eigendom werd van de Nederweertse notaris J.M. Stassen. Deze liet tussen 1979 en 1993 de molen voor eigen rekening restaureren en zette zo een bijna verloren monument weer op de kaart. Dat betekende zeer veel. Niet alleen de stenen romp moest grondig worden hersteld, met uitzondering van de bovenas is feitelijk alles nieuw.

Oliemolens.nl - Windlust - Nederweert
Oliemolens.nl - Windlust - Nederweert

Van zwart naar wit

In het najaar van 2009 is men in deze molen begonnen met de reconstructie van het olieslagwerk op de begane grond, gebaseerd op wat bij opgravingen in de molen was aangetroffen. Dit in nauwe samenwerking tussen molenmakerij Adriaens en enkele technische scholen in de regio. In de zomer van 2011 was dit werk maalvaardig.

In 2010 werd de molenromp gedeeltelijk gewit. Ooit was deze geheel zwart geteerd. In het voorjaar van 2022 werden beide roeden gestreken om te worden nagekeken en kreeg de molen een nieuwe staartbalk.

Ingekleurde vlaggen door kinderen

Toen de zeilen op de wieken ruim 30 oud waren zaten er een paar gaten in. Schoolkinderen uit de omgeving hebben vlaggen ingekleurd die op de zeilen zijn bevestigd met het kleurrijke en unieke resultaat zoals je kunt zien op de bovenste foto op deze pagina.

Molen De Windlust is de enige windmolen in Limburg die olie slaat en daarmee uniek in zijn soort. De kollergang en slagbank waarmee dit gebeurd zijn vaker in bedrijf. Molenaars leiden bezoekers rond en laat iedereen ervaren hoe vroeger de olieslager met zijn indrukwekkende machine aan het werk was.

Oliemolens.nl - Windlust - Nederweert

Informatie

Adres
Roeven 14
6031RN Nederweert

Website
Molendatabase

Molendatabase
Bekijk HIER de details van deze molen.