De Zoeker
Oliemolen De Zoeker werd in 1673 gebouwd. In 1925 werd de molen, staande in het open veld bij Zaandijk, getroffen door een windhoos. Zo dreigde de zoveelste molen te verdwijnen. In een poging de molen te redden riep molenliefhebber Frans Mars Zaankanters op zich te verenigingen. Twee weken later was vereniging De Zaansche Molen een feit en werd de molen gered.
Van olie naar cacaoafval
De Zoeker heeft diverse functies gehad. Natuurlijk heel lang als oliemolen. Na 1891 werd De Zoeker ingericht als verfmolen. In 1912 werd de molen ook gebruikt voor het malen van doppen en het verwerken van cacaoafval. Dit duurde niet lang want in 1914 werd er met het binnenwerk van het Rad van avontuur weer olie geslagen. Totdat in 1925 een windhoos de molen lamlegde.
Wereldnieuws
In 1968 moest de molen plaats maken voor een nieuwe woonwijk. Een spectaculaire verhuizing naar de Kalverringdijk op de Zaanse Schans volgde. De verplaatsing werd wereldnieuws, omdat het molenlijf in zijn geheel over het spoor werd gehesen. Een Urban Legend wil dat de twee molenmakers Nico Maas en Gerrit Smit in het lijf hadden gezeten en meekeken vanachter een raampje!
Lees HIER het volledige artikel.
Pindaolie
Bij molen De Zoeker wordt nu vrijwel dagelijks pindaolie geslagen. Deze pindaolie, of arachideolie genoemd, wordt verwerkt tot consumptieve olie. Deze heldere pindaolie heeft een hoog kookpunt en is daardoor uit uitstek geschikt om te wokken, bakken en frituren. Perfect voor sausjes, mayonaise en dressings. Natuurlijk te koop bij De Zaansche Molen.
Adres
Kalverringdijk 31
1509BT Zaandam
Website
De Zaansche Molen – De Zoeker
Beeldbank
Bekijk HIER de beeldbank van De Zaansche Molen
Molendatabase
Bekijk HIER de details van deze molen.