Het Pink
De oudste delen van oliemolen Het Pink in Koog aan de Zaan stammen waarschijnlijk uit 1620. De oorspronkelijke wipmolen werd in 1751 vervangen door een achtkante molen, die op het oorspronkelijke ondervierkant werd geplaatst. Tot 1931 werkte Het Pink op windkracht. Na de dood van eigenaar Adriaan Honig in datzelfde jaar stond de molen stil en raakte in verval.
In 1939 werd de molen geschonken aan De Zaansche Molen. Onmiddellijk begon molenmakerij Gebroeders Husslage aan de restauratie, de eerste grote molenrestauratie in de Zaanstreek. Na de officiële opening in september 1939 werd de molen als museummolen ingericht.
Op 10 mei 1940 zou de molen voor de eerste maal worden opengesteld. Speciaal voor de opening had Frans Mars (grondlegger van de vereniging) een deel van zijn werk tentoongesteld in de molen, tevens werd besloten om het Pink, voor deze gelegenheid, in de traditionele bruidstooi te zetten. Op 8 en 9 mei werd de molen versierd. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten en op 10 mei werd in allerijl de mooi gezette molen weer ontdaan van het mooimakersgoed.
De drukkerij in “Het Pink” in de hongerwinter 1944 -1945
Tijdens de oorlog heeft er in de molen een drukpers gestaan werkend op de wind. Een bizar en bijzonder verhaal over mensen die ondanks de risico’s toch de onderdrukker om de tuin wisten te leiden. Lees HIER het volledige artikel.
Zaadje planten voor toekomstige molenaars
Het Pink kent een ruime geschiedenis voor de vereniging. Zo worden er naast het olieslaan en bezoekers ontvangen ook molenaars opgeleid, is er een timmerclub voor jeugdleden. Hier wordt een zaadje geplant voor toekomstige molenbaars (m/v). Ook hebben er jarenlang jeugdeducatieprojecten plaatsgevonden in deze bijzondere molen. Zoals Kind in 1945, die de molenmakers heeft gevraagd of ze op hun klompen naar het werk kwamen.
Adres
Pinkstraat 12
1541HD Koog aan de Zaan
Website
De Zaansche Molen – Het Pink
Beeldbank
Bekijk HIER de beeldbank van De Zaansche Molen
Molendatabase
Bekijk HIER de details van deze molen.