Holten’s Molen

Holten’s Molen

Holten’s Molen in Deurne is een molen met drie functies die vroeger en ook nu nog gebruikt worden als een kleinschalig dorpsbedrijf.  Er wordt gemalen voor bakkers, gezinnen en molenwinkels, olie geslagen voor schilders van hout en metaal.  En er worden bomen verzaagd in de loonzagerij om verwerkt te worden tot banken en tafels. Vroeger was de molen van de familie Holten en sinds 1993 van een stichting  met een 25-tal vrijwilligers.

Historie oliemolen

Enkele jaren na de bouw van de molen in 1890 heeft Louis Holten, bouwer-eigenaar, uit de boedel van een watermolen in Horst de inrichting overgenomen van de oliemolen. Deze werd geplaatst onder in de molen. Na een korte onderbreking is het oliewerk  tot 1940 in gebruik geweest. De aandrijving werd toen ook verzorgd door een  Deutch motor. Na 1945 werd het oliewerk gesloopt. Een kantsteen  werd tegen de belt gezet. Begin jaren ‘50 is ook het malen gestopt en ging men alleen verder met de houtzagerij. De molen verviel en er werd zelfs door de gemeente een sloopvergunning aangevraagd in 1989.

Oliemolens.nl-Holten's Molen-Deurne

Restauraties

Een aantal molenliefhebbers hebben de molen vervolgens in 1993 gekocht van de gemeente om hem op te knappen en om er een werkende molen van te maken in de staat van 1900. Bij de heropening in 1998 brachten het malen en het olie slaan de molen  opnieuw tot leven.  Enkele onderdelen van de oude oliemolen werken hergebruikt. De sporen in de molen en  de restanten van de oude oliemolen waren de basis voor de reconstructie. De slagbank en kantstenen kwamen uit de rosmolen van Wanroy en waren  daarbij onmisbaar. Het is een eenvoudig boerenslagwerk.

Oliemolens.nl-Holten's Molen-Deurne

Vrijwilligers

De medewerkers van de verschillende activiteiten van Holten’s Molen zijn allen vrijwilligers: bestuursleden, de maalploeg, de olieslagers, winkeldames, de houtzagers en de vrijwilligers voor educatiedoelen. Bijna iedereen kan meehelpen bij andere werkzaamheden.  Daardoor kunnen b.v. excursies voor jong en oud met wisselende gidsen en molenaars worden uitgevoerd.  Daarbij is de uitleg en demonstratie van het olie slaan een belangrijk onderdeel. Zo komen de verhalen over de oude techniek weer tot leven .  De productie van lijnolie wordt op enkele dagdelen door de week gedaan. Dat kan met een hulpmotor of met de wind.

Oliemolens.nl-Holten's Molen-Deurne

Adres
Veldstraat  39
5751AA Deurne

Website
Holtens Molen

Molendatabase
Klik HIER voor alle details van de molen.