Watermolen ’t Coll

Watermolen ’t Coll

Watermolen ’t Coll ligt aan de Kleine Dommel, op de grens tussen Eindhoven en Nuenen.  Met de eeuwenlange opstuwing van het water door de molenaars is stroomopwaarts een uniek natuurgebied ontstaan. Het verval bij de molen bedraagt circa 1 meter. De molen heeft nog het  Molenrecht of stuwrecht.

Watermolen ’t Coll bestaat uit twee molengebouwen met elk een eigen functie, korenmolen en oliemolen. De eerste vermeldingen over de watermolen gaan terug naar de 14e eeuw. De houten inrichting van de korenmolen is altijd behouden gebleven. In 1977 is  de korenmolen op initiatief van Piet van Bussel, en zijn zoon Edwin, weer terug in bedrijf gesteld.

Oliemolens.nl-Watermolen 't Coll - Eindhoven

Vincent van Gogh

De oliemolen had haar functie al meer dan 100 jaar verloren. Het olieslagwerk is daarbij ook verdwenen. In 1999 kon het oliemolengebouw dankzij subsidies van de gemeente Eindhoven en vanuit de EU gerestaureerd worden. Het molengebouw werd weer voorzien van een waterrad en een rood dak. De oliemolen kreeg hierbij het uiterlijk zoals te zien als op het schilderij van Vincent van Gogh.

Oliemolens.nl-Watermolen 't Coll - Eindhoven

Verdwenen rosmolen in Vlaanderen

In 2003 kon na technische uitwerkingen van P. van Bussel, en diverse subsidies, weer een olieslagwerk worden geïnstalleerd. De werkzaamheden zijn door molenmaker Beijk uitgevoerd. De kantstenen en de steen van het doodbed zijn afkomstig van een verdwenen rosmolen in Vlaanderen. Voordat de nieuwe olieslaginrichting geïnstalleerd kon worden zijn een groot aantal funderingspalen, op de plaatsen van de kollergang en slagbank, geheid.

Oliemolens.nl-Watermolen 't Coll - Eindhoven

Informatie

Adres
Collseweg 3 – 5
5641JN Eindhoven (Tongelre)

Website
Watermolen ’t Coll

Molendatabase
Bekijk HIER de details van deze molen.